Nota de Premsa de Volt-Tour en referència a la fi de la gratuïtat de les estacions de recàrrega per a vehicles elèctrics gestionades per l’Ajuntament de Barcelona

A partir del dia 18 de gener de 2021 entren en vigor les tarifes de recàrrega per a vehicles elèctrics a les estacions de recàrrega de l’empresa municipal B:SM de l’Ajuntament de Barcelona.

En aquest sentit, l’associació catalana promotora del vehicle elèctric Volt-Tour (fundada l’any 2000) manifesta la següent postura.

Si l’entrada en vigor de les tarifes de recàrrega significa una millora del servei envers a l’usuari, l’associació Volt-Tour podria, en principi, acceptar la proposta de posar tarifes a les estacions de recàrrega (en aparcament o al carrer) de la ciutat de Barcelona.

L’any 2016 l’associació Volt-Tour va fer una auditoria sobre l’estat de la qualitat del servei de les estacions de recàrrega en la que va concloure que aproximadament el 40% de les estacions de recàrrega tenien deficiències, de les quals 20%  deficiències greus o insalvables. Des de llavors fins ara els usuaris ens han manifestat una certa millora en general però no plenament satisfactòria.

Per contra, i veient les tarifes proposades, al nostre entendre seria convenient revisar-les perquè preus massa elevats poden generar un efecte contraproduent a l’expansió de la Mobilitat Elèctrica a la Ciutat Comtal.

Estem d’acord que els preus han de ser lleugerament per sobre dels preus d’energia elèctrica que un usuari pot tenir al seu domicili. Però ens dona la sensació que aquests preus són excessius tenint en compte que el parc de vehicles elèctrics, no només a la ciutat de Barcelona, sinó arreu de Catalunya, amb prou feines arriba al 2% del total de l’actual parc de vehicles.

A tall d’exemple (i agafant el cas més extrem de tota la varietat d’ofertes de preus) si un usuari opta per l’EcoOne i decideix fer una recàrrega ràpida diürna del seu turisme elèctric de 60 kWh (autonomia estimada 300 km), haurà de pagar 60 kWh*0,49€/kWh = 29,4€ + 3 euros = 32,4€. Això representa un cost d’energia per km d’aproximadament 0,10€/km.

Tenint en compte que el cost de l’energia d’un turisme de combustió interna pot ser també d’aquest ordre (0,10€/km) està clar que l’opció EcoOne no fomenta l’ús del turisme elèctric a la ciutat de Barcelona i, per tant, no fomenta la reducció local de emissions de C02.

Si, per contra, agafem l’opció més econòmica EcoFriend, nocturn en aparcament B:SM i càrrega lenta, pel mateix turisme de 60 kWh pagarà 60 kWh*0,22€/kWh = 13,2 + 1€ = 14,2€ (sense comptar la subscripció anual prevista) això representa de 2 a 2,5 vegades més car que al seu domicili.

El mateix passa amb les tarifes dels vehicles elèctrics de dues rodes.

Per tot l’exposat anteriorment, creiem que les tarifes s’haurien de reajustar a la baixa entre un 50% i un 70% tal i com ja ens ho han manifestat diversos usuaris de vehicle elèctric.

Comments are closed.